Specialritad armaturserie för vård- och omsorgsboenden

Om projektet

Vårt uppdrag var att arbeta fram ett koncept för inredning och ljussättning av vård- och omsorgsboenden. Ett av beställarens absoluta önskemål var att miljön inte skulle kännas institutionsliknande. Vi skulle skapa en boendemiljö med en varm och välkomnande hemkänsla. Genom att arbeta parallellt med båda uppdragen lyckades vi skapa en miljö där ljussättning och inredning hänger tätt samman och stöttar varandra.

När vi såg över marknaden gällande belysning fann vi att det fanns tekniskt utformade armaturer för offentlig miljö, ljusstarka men med risk för bländning, eller textila pendelarmaturer med hemkänsla, gjorda för privatsidan men med alldeles för låga ljusnivåer.

Således gav vi oss själva uppdraget att ta fram en armaturserie som kombinerade modern led- och styrteknik med en mjuk och varm utstrålning.

Resultatet är en familj av ljusstarka och energieffektiva armaturer, pendel, väggarmatur och plafond, med hög teknisk nivå, DALI-styrning och mjuk, textil framtoning. De olika armaturtyperna är noggrant framtagna för att ge rätt ljus på rätt plats. Att göra den lysande ytan på armaturen så storskalig som möjligt hjälper till att minimera störande bländning: Man får mycket ljus, men det blir ändå mjukt och behagligt för det åldrande ögat.

Vissa av armaturerna är bestyckade med tunable white, TW DALI TD8, så de kan användas till att försiktigt simulera en förenklad dagsljuskurva som stöttar den biologiska klockan (cirkadiansk rytm) hos de som vistas i lokalerna genom förändringar i både färgtemperatur och ljusintensitet.

Armaturerna har kontinuerligt vidareutvecklats sedan 2014.

“Humana Gävle”

Swedish Grace
Gävle

Vill du veta mer?