Mervärde genom återbruk

Ljusrum har lång erfarenhet av att skapa hållbara miljöer. Vi har genom åren jobbat med många återbruksprojekt i olika skalor. Det kan handla om återbruk av enstaka möbler eller storskaligt återbruk. En fin kvalitetsfåtölj som ska flyttas med till nya lokaler eller ett hundratal begagnade skrivbord till de nya medarbetare.

 

Hållbarhet och återbruk av inredning och belysning, vad innebär det egentligen?

Idag är hållbarhet på allas läppar. Vi har förstått att både återbruk och recycling i samhället är klokt och hållbart. Självklart är det minst lika viktigt att ta hänsyn till hållbarhet och miljö när vi väljer interiör, ljus och ljud för våra arbetsplatser. Då kan återbruk och recycling av möbler, inredning och belysning spela en viktig roll. Men vad betyder det egentligen i praktiken?

In och läs vår artikel på Arbetsplatsen i fokus för att lära dig mer.

Konkret exempel för hur ett återbruksprojekt kan gå till

utgångspunkt

Ett företag ska flytta till nya lokaler och förändra arbetssättet till en hybrid arbetsplats. Detta innebär att det kommer att bli färre arbetsplatser, fler mötesrum och större sociala ytor. I samband med detta tas det fram ett inredningskoncept och en möbleringsplan för det nya kontoret. Parallellt med det pågår ”återbruksprocessen” (i ett samarbete mellan inredningsarkitekt och återbruksleverantör).

Ett nära samarbete mellan företaget, inredningsarkitekt och återbruks-/rekondleverantör(er) är grunden för en fungerande logistik och ett bra slutresultat.

Inventering

Lokalen

Inventering av befintlig fast inredning och befintliga ytskikt i nya lokalen, behöver inredningen anpassas eller kan den behållas som den är? – Kolla gentemot koncept och möbleringsplan (funkar materialen, kulörer mm) och bedöm skicket

Lös inredning

Inventering av företagets befintliga möbler, vad kan vi kan ta med oss? – Kolla gentemot koncept och möbleringsplan (funkar storlekar, kulörer mm) och bedöm skicket

Resultat och beslut

Lokalen

Befintlig inredning i princip kan behållas men behöver anpassas (byta bänkskiva i pentry, måla om väggar)

Lös inredning

Alla skrivbord kan återanvändas som de är (viktigt med logistik vid flytt då borden behöver användas fram till flytten)

En stor del andra möbler kan återanvändas, de rekonditioneras vid behov,  en del kläs om/lackas om de så att de matchar konceptet

De flesta mötesbord tas med men med nya skivor för att få rätt storlek

Man tar med några av gardinerna, kortar av/syr om till rätt längd

Man tar med en del av miljöbelysningen

Avyttring

De möbler som inte får plats/inte passar i den nya lokalen låter man leva vidare genom att sälja till återbruksleverantör/annan slutkund alternativt förmedlar vidare till välgörenhet.

Nyanskaffning

Det är en del möbler kvar som man behöver köpa in och dessa ska i första hand vara begagnade. Antingen i befintligt skick eller renoverade/nylackade/omklädda.

Där det behövs kommer det att köpas in nya möbler. Även här tänker man långsiktigt, att möblerna ska kunna leva länge och återbrukas även när företaget inte har behov av dem längre.

Utvalda återbruksprojekt

Vill du veta mer?

Behöver du hjälp med ett återbrukssprojekt eller är du bara nyfiken att veta mer? Hör gärna av dig till oss!