Nytt liv för kyrktorget

Om projektet

Trollbäckens kyrka, ritad av arkitekt Janne Feldt, stod klar 1992. Kyrkorummet, som är åttasidigt, är typisk för många av Feldts kyrkor. Väggarna är in- och utvändigt klädda med varmrött tegel.

Efter 30år bestämde sig kyrkan för att uppdatera inredning och belysning på kyrktorget, den centrala mötesplatsen i byggnaden. Önskemål var att en del av ytorna skulle anpassas för grupper av unga människor som har aktiviteter i kyrkan varje vecka. I uppdraget ingick även församlingssal, aktivitetsrum, kök med serveringsrum och kontorsavdelning.

Målet var att skapa en harmonisk och välkomnande miljö i lokalerna. Utmaningen var att skapa ett inrednings- och belysningskoncept som estetiskt skulle smälta samman med arkitekturstilen från 1992 och ändå kännas modern.

Kyrkan är en samlingsplats för många olika åldrar och aktiviteter. Därför var det av stor vikt att möblerna skulle vara hållbara och flexibla. En stor del av möblerna är köpt återbrukade och har anpassats till konceptet.

I Kyrktorget la man till ett nytt halvtransparent ”glasspaljé” för att skärma av interntrappan samt för att skapa en tydligare zonindelning. Allmänljus från nya pendelarmaturer hjälper till att dra ner skalan i det höga rummet. Ett ljuskonstverk som är inspirerad av frälsarkransen skapar en fokuspunkt i rummet.

I aktivitetsrummet byggde man till en balkong för att göra den attraktivare året runt och mer flexibelt för olika aktiviteter.

“Nova Consulting Group”

Nova flyttar in på nya Slussen
Stockholm

“Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB”

Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB
Stockholm

“Folkbildningsrådet Ringvägen”

Vägen till ett aktivitetsbaserat arbetssätt
Stockholm

“SVPH Nockebyhem”

Äldreboende med guldkant
Bromma

Vill du veta mer?