Källare med kakel i fokus

Om projektet

Kakelspecialisten skulle flytta sitt showroom från en stor ljus lokal vid Medborgarplatsen i Stockholm. De hittade en mindre lokal på Södermalm som låg i en källare, med begränsat dagsljusinsläpp från entrépartiet samt några små källarfönster. Lokalens takhöjd begränsades dessutom av extremt många installationer.

Tillsammans med Spectrum arkitekter som inredningsarkitekt fick Ljusrum i uppdrag att skapa en inbjudande mötesplats och showroom, där man kan ta emot inredningsarkitekter och arkitekter för att visa upp sina produkter, men även ha kreativa workshops.

Kakelplattorna med dess olika färg, form, materialitet och taktilitet skulle stå i fokus, vilket ändå krävde flexibilitet på grund av ett föränderligt sortiment. Utmaningen var även att i detta sammanhang skapa fungerande arbetsplatser för de anställda och ytor för fokuserade möten och mingel.

Spectrums inredningskoncept och beställarens önskemål låg som grund för vårt belysningskoncept. Belysningen skulle bidra till en fräsch, välkomnande och ombonad känsla, att komma bort från ”källarkänslan”. Vi har lagt hög vikt på god arbetsbelysning vid arbetsplatserna och workshopstationerna, och viktigt var även att vertikal­ljuset på hyllorna både skulle återge materialen på ett så riktigt sätt som möjligt och även fungera som omfältsljus för arbetsplatserna.

Allmänljuset består i huvudsak av spotlights med 3000K på en nedpendlat skena som ligger i nivå med befint­liga takinstallationer. Spotlights med wallwasheroptik ger ett brett upplättningsljus mot väggarna. Golvet accentueras med smalstråliga armaturer som leder besökarna fram och lyfter det vackra betonggolvet. Komplettering med miljöbelysning av varmare karaktär ger en ombonad känsla och accenter.

Golvet accentueras med smalstråliga armaturer som leder besökarna fram och lyfter det vackra betonggolvet.

- Jonas Lindahl

“Nova Consulting Group”

Nova flyttar in på nya Slussen
Stockholm

“Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB”

Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB
Stockholm

“Folkbildningsrådet Ringvägen”

Vägen till ett aktivitetsbaserat arbetssätt
Stockholm

“Trollbäckens kyrka”

Nytt liv för kyrktorget
Tyresö

Vill du veta mer?