Röda tråden

Om projektet

När formgivarna-konstnärerna Thomas Bernstrand och Albin Karlsson vann Vara Kommuns gestaltningsuppdrag om omdaning av Badhusparken insåg de att deras gestaltningsidé kunde förstärkas ytterligare med hjälp av ljus.
Utformningen av parken har tagits fram i dialog och samarbete med invånarna och utifrån behovet av att göra en park för alla, en generationspark. Alla objekt som ingår i den konstnärliga gestaltningen är ”doppade” i en och samma röda kulör – en flirt med det omtalade stationshuset ”Blue Orange” i Vara som är doppat i en blå kulör

Vår roll i projektet har varit att skapa en funktionell ljusmiljö som förstärker det konstnärliga uttrycket och bidrar till upplevelsen av trygghet efter mörkrets inbrott. I största möjliga mån lät vi belysningen bli en del av den konstnärliga gestaltningen. Marknadsstånden är ljussatta inifrån på ett sätt som får dem att stråla likt lyktor. Armaturerna över boulebanan och pingisbordet har samma röda kulör som objekten vilket förstärker uttrycket och konstverkets roll i stadsrummet.

Resultatet blev en effektfull och teatralisk gestaltning där yta, kulör och ljus samverkar till en uttrycksfull, lekfull helhet och bidrar till upplevelsen av trygghet och trivsel.

“Nova Consulting Group”

Nova flyttar in på nya Slussen
Stockholm

“Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB”

Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB
Stockholm

“Folkbildningsrådet Ringvägen”

Vägen till ett aktivitetsbaserat arbetssätt
Stockholm

“Trollbäckens kyrka”

Nytt liv för kyrktorget
Tyresö

Vill du veta mer?