lju

På uppdrag av Thomas Eriksson Arkitekter, har Ljusrum tagit fram belysningen för entrén på Linnégatan 2 i Stockholm. I ett nära samarbete skapades ett ljusare rum med ett mer inbjudande intryck.

Konceptet är inspirerat av det jämnt lysande taket i ”Batmans garage”. Gränsen mellan ute och inne suddas ut genom att den lysande ytan sträcker sig ut i det yttre skärmtaket för att fånga upp besökaren redan på trottoaren. En av flera utmaningar var att få ett jämnt genomlyst tak trots att många installationer döljer sig på ovansidan och skapar olika förutsättningar.

Ljussättningen har en dynamik mellan det lite kallare lysande taket, det riktade ljuset mot läderväggarna och det varmare ljuset som är integrerat i sittmöbeln. Väggreliefen av Hans Hedbergs som skapades för byggnaden på 1960-talet har nu fått sällskap av ytterligare två mindre konstverk, samtliga belysta för att få fram strukturen optimalt.

Fotograf: Max Plunger

Tidskrift: Ljuskultur, nr. 6, 2014

  • Projektnamn Linnégatan 2
  • Årtal 2014
  • Typ Interör och exteriör belysning
  • Uppdrag Belysning entré